Download - Regnskab-2024.pdf
Dagsorden
1. Valg af dirigent. Hans Schmidt vælges. Generalforsamlingen er lovligt varslet.
I alt fremmødte stemmer 39 og en fuldmagt = i alt 40 stemmer.
Som stemmetællere valgtes Hans Christian og Iver.
2. Bestyrelsens beretning v/ Formand Sten Scheller
Velkommen til ordinær Generalforsamling
Der har været afholdt 6 ”bestyrelsesmøder” både fysiske og på Zoom siden sidste generalforsamling.
9 ejerskifter siden sidste generalforsamling, passer meget godt til det vi sædvanligvis har.
2024. Tinglysning af servitut på matriklerne: Vi har arbejdet videre med denne sag. Vi har i det forløbne år været i kontakt med samtlige grundejere i BG, der har diget på egen matrikel. Fået en god snak med jer/disse. Der skal lyde en tak for jeres positive tilsagn for at kunne gå videre med næste skridt: Vi indhenter nu tilbud fra en landmåler, så vi præcist bliver klar om omfanget og størrelse af diget på matriklerne. Disse målinger danner grundlag for formuleringen i den endelige servitut. Slutmålet skal vi hele tiden holde os for øje: Skulle 100 års-hændelsen ske, at en stormflod skulle besøge vores Rømø, så kan vi dokumentere, at vi har orden i papirerne og kan løfte bevisbyrden, hvis det skulle blive påkrævet. Vi har med rettidig omhu sørget for at beskytte vores værdier = sommerhusene.
Derudover arbejder vi for at få et godt samarbejde etableret med de andre Grundejerforeninger på Rømø.
Jeg har haft flere henvendelser fra andre GF—formænd, der ser nødvendigheden af at afholde et formøde forud for de årlige Dialogmøder med Tønder Kommune. Desværre har jeg også hørt udtalelser om, at disse møder ikke kan bruges til noget. Det er Bestyrelsen dog ikke enig i. Dialog er vigtig!
I 2024 er har Tønder Kommune taget initiativ til at undersøge grundvandshøjden og oprensning af afvandingsgrøfter. Orla og Carsten repræsenterer Bolilmark GF i dette samarbejde. vandproblemerne på Rømø. Tønder Kommune har tilbudt, at deltage i og facilitere en arbejdsgruppe omkring vandhåndteringen. Det er vigtigt at understrege, at kommunen hermed ikke ændrer sit ansvar og opgaveportefølje, som er reguleret ved lov, men stiller sig til rådighed for en positiv koordinering og processtyring med henblik på at løse nogle af de vandudfordringer Rømø oplever.
Arbejdsgruppen vil have to opgaver:
1) Registrere kendte vandproblemer
2) Kommunikere oprensning af private grøfter til grundejerne på øen.
i dag har inviteret tovholderen Mikkel fra TK til at orientere os om dette arbejde. Baggrunden for dette
Vi har i det forløbne år haft flere henvendelser fra sommerhusejere, der har meget højt grundvand på deres plæner – BG sørger for oprensning af alle grøfter i vores område – problemet er forlandet, hvor vandet ikke har fri passage.
Ringvejens tilstand bliver løbende undersøgt, herunder om der mangler kantforstærkning, gennembrydning i asfalten af ukrudt eller rødder fra større træer.
Stikvejene er udfordret ved større trafikmængde over hele året, og især i perioder hvor det regner meget.
Opfordring til at fylde huller hurtigst muligt når de opstår. Grusbunke til rådighed. Den ligger ved Blåbærvej.
Blåbærvej har fået nyt grus 6 gange i år for at forstærke vejen.
Den manglende vedligeholdelse af veje skyldes vejret og ikke manglende bestilling.
Operation Klistermærker:
Bestyrelsen har i 2024 taget initiativ til at fjerne klistermærker på vejskilte. Tyske gæster (HSV etc.) mener de skal markere, at de er på Rømø. Vi har renset vejskilte, elskabe osv. Når i kører herfra prøv at se på vejskiltene på vej hjem.
Sluttelig vil vi gerne opfordre de husejere, der har træer, der grænser op mod Ringvejen, og hvor man kan se, at rødderne påvirker/underminerer asfalten, til at fjerne disse træer. Træer og buske langs kanaler skal også holdes nede så rendegraveren kan komme til.
Til slut: Tak for at I hjælper med at holde vores område rent og pænt.
Tak til den øvrige arbejdende bestyrelse for et godt og konstruktivt samarbejde.
På Bestyrelsens vegne
Sten Scheller
3. Forelæggelse af regnskab. Regnskabet uddeles til deltagerne. Carsten gennemgår. Forslag om medlemskab af OK-Benzin, så foreningen kan få en årlig indtægt på medlemmernes køb. Regnskabet er godkendt.
4. Bestyrelsens forslag til budget 2025-2027:
Herunder fastsættelse af kontingent. Pia orienterer om digets oprettelse i 1999, hvor orkanen kom ved lavvande. Ved højvande vil det være ekstra 2 meter. Klimaændringer gør, at vi skal handle. Alle de berørte har tilkendegivet, at de går ind for tinglysning.
Spørgsmål:
”Hvor højt er diget?”: 4,82 m.
Alle skal kunne få erstatning, når der kommer oversvømmelse i forbindelse med stormflod.
Kystdirektoratet sætter krav til højden. Morten Sextus sidder som kontaktperson for alle digelag fra Esbjerg til grænsen.
Skal diget hæves? Nej.
Mågevej 8: ”Turisterne går på diget”. Dette skal forbydes, ifølge Morten. På Kystdirektoratets hjemmeside står der beskrevet, hvordan diger skal behandles.
”Er det rigtigt, at vand går udenom”? Når det blæser fra vest, går vandet mod fastlandet.
Diget ligger i § 3 området, hvor der ikke må gøres noget. Hvis diget skal forhøjes, skal det være fra toppen og udefter. Morten Sextus pointerede, at dette burde foretages i løbet af de næste 25 år.
”Hvem kontrollerer, at folk gør noget ufordelagtigt”? Grundejerne skal være meget opmærksomme. Vi har ikke et ”digepoliti”.
Ringvejen 185: ”Der bør sættes skilte op, så folk er orienteret”.
Juvrediget kostede 5.000 kr. pr meter. Der kan søges penge ved staten. Vores dige er et sommerdige, som mest består af gammel jord. Det bør tilses hvert år.
”Hvad er tidshorisonten mht. diget”? Landmåleren kontaktes. Herefter skal der advokat på sagen. Herefter formuleres servitutten, som forventes færdig i 2027. Kontingentet er 500 kr. pr. 2025.
Kasserer Carsten Roos redegjorde for nogle væsentlige udgifter til den kommende periode: Der kommer udgifter, som vi ikke tidligere har haft. Vi foreslår, at vi bibeholder kontingentet på 500 kr. for 2025.
Diget skal vedligeholdes. Grøfter, stemmeværker og veje ligeledes, hvilket beløber sig til ca. 100.000 kr. Vi har afsat ca. 50.000 til en landinspektør. Advokat ca. 50.000. Posthus skal males.
Forsikringer stiger. Kassebeholdningen reduceres. Kontingentet foreslås hævet med 100 kr. i 2026.
Budgettet for 2025 blev godkendt.
5. Valg af bestyrelsesmedlemmer:
a. Sten Scheller (modtager genvalg). Vælges for 2 år. Valgt.
b. Orla Olesen (modtager genvalg). Vælges for 2 år. Valgt.
c. Vibeke Appel (modtager genvalg). Vælges for 2 år. Valgt.
d. Valg af 2 bestyrelsessuppleanter
Holger Nissen (modtager genvalg). Valgt.
Gitte Wadskjær (modtager genvalg). Valgt.
e. Valg af revisor. Anne Sørensen (modtager genvalg). Valgt.
f. Valg af revisorsuppleant. Jørgen Gram Hansen (modtager genvalg) Valgt
6. Indkomne forslag. Ingen
7. Eventuelt. Klimakoordinator Mikkel Blønd Vestergaard, Klima, Natur- og Arealudvikling fra Tønder Kommune var inviteret, men han dukkede ikke op. Der er problemer med grundvandet. Kloakvandet kan håndteres. Orla har været på tur med Tønder kommune og Naturstyrelsen. 200 meter ude i forlandet er der ingen dræning, så vores grundvand kan ikke løbe væk. Sommerhusejerne er velkomne til at kontakte Orla, hvis der er problemer med vand. ”Kommer der offentlig kloakering?”. Der er ingen planer om dette fra Tønder Kommune. Der er et forslag om kontingentstigning på 250 kr. fra 2026. Affaldssortering? Bolilmark er ikke nævnt.
Generalforsamlingen sluttede
_________________________ ---------------------------------
Hans Schmidt Sten Scheller
Dirigent Formand